no comments

L-arginiini – terveydelle tärkeä aminohappo

Arginiini on yksi ihmiskehon tarvitsemasta 20 erilaisesta aminohaposta. Sen L-arginiini -muoto on tärkein ihmisen tarvitsemista aminohapoista, sillä se vaikuttaa moniin kehon toimintoihin. L-arginiinia tuottavat sekä maksa että munuainen. L-arginiinia saa myös monipuolisesta ruokavaliosta, etenkin pähkinöistä, seesaminsiemenistä, sienistä, sipulista ja suomalaisten suosimasta ruisleivästä.

Arginiinin kemiallinen rakenne

Vanhetessaan kehon kyky tuottaa arginiinia vähenee. Ikäihmisten lisäksi myös urheilijoilla, stressistä ja verisuonitaudeista kärsivillä on todettu L-arginiinin puutosta, joten sitä on alettu valmistaa laboratorioissa. L-arginiini luokiteltiin lääkkeeksi vielä 2000-luvun alussa, mutta nykyään sitä saa tabletteina tai jauheena erilaisista terveys- ja luontaistuotteita myyvistä kaupoista ympäri Suomen. Pitkäkestoisia tutkimuksia tarvitaan vielä lisää, mutta L-arginiinia sisältävillä valmisteilla on todettu olevan positiivinen vaikutus ainakin fyysiseen suorituskykyyn, kasvuhormonin tuotantoon, seksuaaliviettiin sekä aineenvaihduntaan. Yksilöllisiä eroja toki on, mutta paras teho saavutetaan noin 4–6 viikon säännöllisen käytön jälkeen. Syvempää tietoa arginiinista voit lukea täältä.

L-arginiinin terveysvaikutukset

L-arginiinin luvataan helpottavan migreeniä (koska se voi parantaa särkylääkkeeksi otettavan ibuprofeenin tehoa), parantavan hedelmällisyyttä, nopeuttavan kuntoutumista esimerkiksi leikkauksen jälkeen ja laskevan verenpainetta. L-arginiini vaikuttaa ihon ja hiusten uusiutumiseenkin, sekä lisännee elimistön vastustuskykyä erilaisia infektiotauteja vastaan. Tunnetuin vaikutus taitaa olla sukupuolielämään liittyvä, eli erektion laadun paraneminen. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu L-arginiinin nostavan myös naisten libidoa.

L-arginiinihan vaikuttaa olevan oikea ihmelääke, mutta mihin sen teho perustuu? Ensinnäkin, L-arginiini toimii lisäämällä typpioksidin (NO) määrää. Typpioksidi on luonnollinen kaasu, minkä avulla verisuonet laajenevat. Kun verisuonissa on enemmän tilaa, lihaksille kulkeutuu enemmän verta, ravinteita sekä happea. Etenkin silloin, kun ihminen hikoilee ja hengästyy, lihakset tarvitsevat enemmän happea. Ahtautuneet verisuonet eivät pääse laajenemaan tarpeeksi hyvin, mikä vaikuttaa alentavasti suorituskykyyn. Tämä on myös erektiohäiriöiden yleisin syy. L-Arginiini auttaa juuri tähän ongelmaan: sitä tarvitaan lisäämään typpioksidin määrää, mikä puolestaan auttaa ylläpitämään verisuonten normaalia kykyä laajentua ja kuljettaa tehokkaasti verta. Typpioksidin määrän lisäys parantaa erektion laatua, koska laajempien verisuonien avulla verta kulkee penikseen helpommin. Naisilla taas L-arginiini lisää seksuaalista halua, emättimen kostumista sekä orgasmin todennäköisyyttä, koska verenvirtaus lisääntyy erogeenisillä alueilla. Esimerkiksi vanhan tutun ”nitron” eli sydänoireisiin otetun nitroglyseriini-lääkkeen vaikutus perustuu juuri typpioksidiin, ja sen verisuonia laajentavaan vaikutukseen.

Mihin muuhun typpioksidia tarvitaan? Se ylläpitää solujen mitokondrioiden normaalia määrää. Mitokondriot tuottavat energiaa solujen tarpeisiin. Jos solut eivät saa tarpeeksi mitokondrioiden tuottamaa energiaa, vireystaso ja normaali jaksaminen laskevat. Henkilö voi alkaa kärsiä kroonisesta uupumuksesta tai huonovointisuudesta. Mitokondrioiden vähenemisellä on yhteys myös muistihäiriöihin, jotka ovat tavallisia stressin tai esimerkiksi Alzheimerin taudin yhteydessä.

L-arginiini myös nostaa kasvuhormonin määrää kehossa. Kasvuhormoni on aivojen pohjassa sijaitsevan aivolisäkkeen tuottama kemiallinen viestiaine, mikä stimuloi solutasolla tapahtuvaa kasvua ja kehitystä. Kasvuhormoni säätelee muun muassa neste- ja suolatasapainoa, pituuskasvua, energiatasoa, psyykkistä hyvinvointia ja rasvavarastojen käyttämistä. Sillä on vaikutusta aivojen toimintaan, lihasten vahvistumiseen ja solujen uusiutumiseen. Kasvuhormonin eritys vähenee murrosiän jälkeen, mutta sen tarve ei lakkaa.

Kenelle L-arginiini sopii?

L-arginiini sopii ennen kaikkea urheilijoille, ikäihmisille, diabeetikoille, stressaantuneille tai sukupuolisesta haluttomuudesta tai kyvyttömyydestä kärsille. Urheilijoiden L-arginiinista saama hyöty perustuu siihen, että lihakset saavat paremmin happea rasituksen aikana, ja L-arginiinin vapauttaman kasvuhormonin avulla lihakset kehittyvät paremmin. L-arginiini parantaa immuniteettia, mikä puolestaan vähentää sairastelua. L-arginiinin käytöllä voidaan lisäksi nopeuttaa rasva-aineenvaihduntaa, hallita suolan määrää ja vähentää kehossa olevien haitallisten aineiden määrää.

Puhdas plus L-arginiinipakkaus

L-arginiini voi edistää monin tavoin diabeteksesta kärsivien henkilöiden terveydentilaa, sillä se lisää insuliinin tuotantoa haimassa. Insuliini on elintärkeä hormoni, mikä säätelee sokerin ja rasvan käyttöä, sekä proteiinien rakentumista. Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabeetikoilla haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet, joten insuliinia ei erity. Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoilla haima tuottaa liian vähän, tai liian heikosti vaikuttavaa insuliinia. Diabeetikoilla voi olla myös verisuonivaurioita. Kun typpioksidin määrä saadaan L-arginiinin käytöllä nousemaan, verisuonten tulehtuneisuus laskee. L-arginiinia sisältävistä terveysvalmisteista uskotaan olevan apua myös diabeetikkojen painonhallinnassa, sillä L-arginiini edistää etenkin sisäelinten ympärille kertyneen rasvan polttamista. Ihmeaine tämä ei tietenkään ole, vaan diabeteksen hoitoon tarvitaan myös lääkitystä, liikuntaa ja ruokavaliomuutoksia.

Stressi kuluttaa arginiinitasoja

Stressihormoni kortisoli kuluttaa kehon arginiinivarastoja. Typpioksidin ja arginiinin puute heikentää stressinsietokykyä, mikä voi saada stressin jatkumaan pidempään. Pitkäkestoinen stressi on haitallista niin henkisesti kuin fyysisesti. Stressi voi esimerkiksi aiheuttaa keskivartalolihavuutta, mikä puolestaan voi johtaa erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin. L-arginiini -lisä voi nopeuttaa stressistä toipumista ja helpottaa stressiin usein liittyviä muistiongelmia.

Niin kuin edellä todettiin, L-arginiini myös parantaa verenkiertoa peniksessä tai emättimessä, joten se parantaa libidoa ja auttaa erektio-ongelmista kärsiviä. Ikäihmisille L-arginiinin käyttäminen antaa lisää energiaa ja vastustuskykyä. Tämä kaikkihan perustuu lähinnä typpioksidin määrän lisääntymiseen ja kasvuhormonin vapauttamiseen elimistössä. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu yksilöllisiä eroja typpioksidin määrän lisääntymisessä. Typpioksidin määrä nousee aikuistyypin diabeetikoilla tai esimerkiksi henkilöillä, joilla on todettu korkea verenpaine. Vielä ei ole vahvaa näyttöä siitä, että typpioksidin määrä nousisi pääsääntöisesti terveillä henkilöillä. Nähtävästi arginiinivalmisteet toimivat parhaiten tässä tarkoituksessa vain arginiinin puutteesta kärsivillä ihmisillä – lisäravinteet eivät saa elimistöä tuottamaan lisää typpioksidia, kuin se katsoo tarvitsevansa.

Perusterveillä ja normaalin verenpaineen omaavilla ihmisillä L-arginiini ei juuri vaikuta verenpaineeseen.  Korkea verenpaine aiheutuu siitä, että verenkierto on suonissa heikentynyt. Veri ahtautuu suonien läpi normaalia kovemmalla paineella, mikä nostaa muun muassa sydäninfarktin riskiä. L-arginiini laskee verenpainetta ja parantaa ääreisverenkiertoa tuottamalla verisuonia laajentavaa typpioksidia. Korkeasta verenpaineesta ja diabeteksesta kärsivillä on usein normaalia vähemmän typpioksidia kehossa, joten heille L-arginiinista on paljon apua.

L-Arginiini nostaa kasvuhormoneita hetkellisesti, silloin kun elimistö on lepotilassa. Jos urheilun aikana ottaa L-arginiini -valmisteita, kasvuhormonin tuotanto voi laskea. Tämä johtunee siitä, että keho estää kasvuhormonin tuotantoa nousemasta liian korkeaksi. Urheilu nostaa jo itsessään kasvuhormonin tuotantoa: liikunnan jälkeen kehossa voi olla jopa moninkertainen määrä kasvuhormonia normaalitasoon verrattuna.

Käyttö: otetaanko l-arginiinia aamulla vai illalla?

On olemassa monta koulukuntaa siitä, otetaanko L-arginiinia aamulla vai illalla, ja ruoan kanssa vaiko tyhjään vatsaan. Annostelu riippuu siitä, miksi L-arginiinia käyttää. Jos haluaa lisätä kasvuhormonin tuotantoa ja saavuttaa sitä kautta lisää lihasmassaa, kannattaa L-arginiinia ottaa 5–9 grammaa kerran päivässä tyhjään vatsaan, joko ennen lihaskuntoharjoittelua tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Kasvuhormonia erittyy eniten yöllä nukkuessa, joten illalla otetulla lisäravinteella pyritään lisäämään hormonin tuotantoa.

Verisuonien normaalia toimintaa ja erektion laatua parannetaan jakamalla lisäravinteen ottaminen kahteen kertaan päivässä, eli aamuun ja iltaan. Sopiva annos on yhteensä 3–6 grammaa. Jos L-arginiinin ottaa aterian yhteydessä, välttyy ilmavaivoilta ja mahdolliselta ripulilta. Lääkäri määrää oikean annostelun, jos L-arginiinia käytetään elimistön tulehdusprosenttien laskemiseen. Yliannostus pitkällä aikavälillä voi johtaa veren biokemian epätasapainoon. Argiinini on melko turvallinen valmiste, mutta sivuvaikutuksina esiintyy päänsärkyä. Jos kärsit huuli- tai sukupuolielinherpeksestä, kihdistä, astmasta tai allergioista, L-arginiinin käyttö voi saada oireet pahenemaan. Jos sinulla on astma tai diabetes, olet raskaana tai imetät, sinulla on matala verenpaine, sinulla on ollut sydäninfarkti, käytät sydänlääkkeitä, verisuonia laajentavia lääkkeitä tai ehkäisypillereitä, tai tiedät olevasi allerginen arginiinille, kysy lääkärin mielipidettä ennen L-arginiini -valmisteen käyttämisen aloittamista.

 

Lopuksi vielä varoituksen sana: kannattaa tarkistaa, kuinka ostoskoriisi päätyvä L-arginiini -tuote on valmistettu. Markkinoilla on sekä synteettisiä että hydrolyysimenetelmällä valmistettuja L-arginiini -valmisteita. Synteettiset aminohapot valmistetaan ties mistä, kuten höyhenistä tai ihmisen hiuksista – mistä vain halvalla typpipitoista ainetta saadaan. Suositeltavinta on etsiä korkealaatuinen, maissista saatavasta glukoosista valmistettu ja fermentoitu L-arginiinivalmiste, missä ei ole epäpuhtauksia tai kyseenalaisia valmistusaineita. Valmistustavaltaan tämä on kaikista ympäristö- ja vatsaystävällisin tuote. Halvemmissa tuotteissa voi olla suolahappoa, mikä saattaa aiheuttaa närästystä.

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Sivuston käyttötiedot lähetetään Googlelle. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulje